KVK dietetikos studijų programos tikslas – parengti į praktinę veiklą orientuotą dietetikos specialistą, gebantį kūrybingai ir atsakingai taikyti mitybos mokslo principus nuolat kintančioje nacionalinėje ir tarptautinėje aplinkoje. Dietetikos programos absolventai profesionaliai teiks mitybos korekcijos konsultacijas įvairių poreikių turintiems populiacijos atstovams. Remiantis mokslinių tyrimų duomenimis, daugiau nei 50 proc. pasaulio žmonių nuolat kovoja su antsvoriu arba nutukimu.
Viena iš pagrindinių nutukimo epidemijos priežasčių yra neracionali mityba, sąlygojanti daugiausia mirčių, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį, diabetą ir insultą. Viena iš kovos su nutukimu priemonių – tai tinkamas visuomenės švietimas sveikos mitybos klausimais. KVK įgyvendinamos dietetikos programos numatomi studijų rezultatai atliepia Vakarų Lietuvos regiono sveikatos stiprinimo poreikius ir PSO veiksmų planą dėl maisto ir mitybos politikos.
Dietistai gali dirbti visų lygių asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros įstaigose, atliekančiose įvairaus amžiaus grupių asmenų sveikatos priežiūrą, krašto apsaugos ir vidaus reikalų sistemos sveikatos priežiūros įstaigose, socialinės globos, rūpybos, ugdymo institucijose, privačiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose, valstybinėse ir privačiose visuomenės maitinimosi institucijose.
Rengti dietetikos specialistus, kurie kvalifikuotai ir atsakingai taikys mitybos mokslo principus užtikrindami kokybišką mitybos korekcijos paslaugų teikimą, identifikuos individualius klientų / pacientų poreikius ir teiks mitybos korekcijos konsultacijas įvairių poreikių turintiems asmenims.
╳
Dėstomi dalykai
Studijų dalykai (126 kreditai): Filosofija/Bendravimo psichologija, Akademinis ir kompiuterinis raštingumas, Dietisto darbo etika ir aplinka, Įvadas į maisto mokslą, Maisto mikrobiologija ir parazitologija, Profesinė užsienio kalba (anglų) Maisto pasisavinimo organizme anatomija ir fiziologija, Maisto ruošimo technologija, Infekcinės ir neinfekcinės ligos, Maisto sauga ir kokybė Maisto chemija, Visuomenės sveikata, Profesinė komunikacija, Kliento maitinimo organizavimas, Bendroji biochemija ir imunologija, Sveiko ir sergančio vaiko maitinimas, Dietetikos tyrimų metodai, Dietetika ir valgiaraščio rengimas, Pirmoji medicinos pagalba, Sveika gyvensena, Nutrigenetika Kliento maitinimosi priežiūra, Tvari maisto gamyba ir darni aplinka, Gydomoji mityba, Pagyvenusių ir senų žmonių maitinimas, Verslo organizavimas ir lyderystė, Farmakologija dietetikoje, Sportuojančio žmogaus mityba.
Žino sveikatingumo terminiją, reikšmę ir veiklas, suvoks reikalavimų svarbą ir taikys juos užtikrindamas saugių ir kokybiškų mitybos korekcijos paslaugų teikimą;
Suvokia kompleksinį ryšį tarp žmogaus, aplinkos ir maisto ir tiksliai identifikuos individualius klientų/pacientų poreikius;
Atsakingai vykdo pacientų/klientų maitinimosi priežiūrą ir efektyviai užtikrina tinkamą paciento/kliento aprūpinimą maistu;
Efektyviai kontroliuoja žaliavų ir produkcijos kokybę, tinkamai ir atsakingai parenka maisto gamybos technologiją;
Parengia mokslinių tyrimų rezultatais grįstą sveikatos stiprinimo programą ir profesionaliai teiks mitybos korekcijos konsultacijas įvairių poreikių turintiems populiacijos atstovams;
Kritiškai analizuoja ir vertina praktinę patirtį profesinėje veikloje, nuolat mokysis, mokys ir konsultuos asmens sveikatos priežiūros komandos dalyvius.
╳
Konkursinis balas
40%
Biologija
20%
Chemija arba matematika, arba informacinės technologijos arba fizika
20%
Bet kuris dalykas, nesutampantis su kitais konkursinio balo dalykais