Dietetika

Studijų krypčių grupė
Sveikatos mokslai
Kvalifikacija
Sveikatos mokslų profesinis bakalauras, dietistas
Forma ir apimtis
Nuolatinė dieninė (3 metai), nuolatinė sesijinė (3 metai)
lietuvių
Studijų pakopa
Pirmosios pakopos studijos
Kaina mokslo metams
NL/D 2782 €
NL/S 2782 €
Programos kodas
6531GX005

Kodėl verta studijuoti šią specialybę?

Dietistai gali parengti individualų mitybos planą, atsižvelgdami į asmens sveikatos būklę, fizinį aktyvumą, genetiką ir asmeninį požiūrį bei nuostatas į maistą. Be to, jie taip pat gali padėti asmenims, turintiems specialių poreikių ar ligų, tokių kaip alergija, celiakija ar laktozės netoleravimas, kurti specializuotas dietas, kurios atitiktų jų mitybos poreikius.

Dietistai Europoje yra pripažįstami kaip sveikatos priežiūros specialistai, kurie taikydami moksliniais įrodymais pagrįstus metodus, padeda asmenims, šeimoms, pacientams, asmenų grupėms pasirinkti maistą, kuris mitybos požiūriu yra tinkamas, saugus, skanus ir tvarus.

Programos išskirtinumas

KVK yra vienintelė aukštoji mokykla Vakarų Lietuvos regione, rengianti dietistus. Dietetika yra išskirtinė studijų sritis jungianti įvairias disciplinas, tokias kaip biologija, cheminė analizė, fiziologija, mitybos mokslai, siekiant suprasti maisto vaidmenį žmogaus organizmui bei maisto poveikį žmogaus sveikatai.

KVK įgyvendinamos dietetikos programos numatomi studijų rezultatai atliepia Vakarų Lietuvos regiono sveikatos stiprinimo poreikius ir PSO veiksmų planą dėl maisto ir mitybos politikos.

Studijų aplinka

  • Maisto ruošimo technologijų laboratorija
  • Mikrobiologijos laboratorija
  • Chemijos laboratorija
  • Maisto kokybės tyrimų laboratorija

Karjera

Dirbsite dietistais asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros įstaigose, atliekančiose įvairaus amžiaus grupių asmenų sveikatos priežiūrą; krašto apsaugos ir vidaus reikalų sistemos sveikatos priežiūros įstaigose; socialinės globos, rūpybos, ugdymo institucijose; privačiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose; valstybinėse ir privačiose visuomenės maitinimosi institucijose.

Kontaktinis asmuo

Sigutė Ežerskienė Maisto technologijų ir mitybos katedros vedėja, lektorė

Daugiau programų

Domina
studijos?

Ačiū už susidomėjimą!

Mūsų atstovai su tavimi susisieks artimiausiu metu

Studijų programos tikslas

Rengti dietetikos specialistus, kurie kvalifikuotai ir atsakingai taikys mitybos mokslo principus užtikrindami kokybišką mitybos korekcijos paslaugų teikimą, identifikuos individualius klientų/pacientų poreikius ir teiks mitybos korekcijos konsultacijas įvairių poreikių turintiems asmenims.

Dėstomi dalykai

DalykasECTS kreditai
I semestras
Filosofija/Bendravimo psichologija3
Akademinis ir kompiuterinis raštingumas4
Dietisto darbo etika ir aplinka5
Įvadas į maisto mokslą3
Maisto mikrobiologija ir parazitologija6
Profesinė užsienio kalba (anglų)3
Maisto pasisavinimo organizme anatomija ir fiziologija6
II semestras
Maisto ruošimo technologija7
Infekcinės ir neinfekcinės ligos4
Maisto sauga ir kokybė6
Maisto chemija4
Visuomenės sveikata3
Pažintinė praktika6
III semestras
Profesinė komunikacija3
Kliento maitinimo organizavimas6
Bendroji chemija ir imunologija4
Sveiko ir sergančio vaiko maitinimas3
Dietetikos tyrimo metodai5
Dietetikos valgiaraščio rengimas6
Laisvai pasirenkami dalykai 13
IV semestras
Dietetika ir valgiaraščio rengimas3
Pirmoji medicinos pagalba3
Sveika gyvensena3
Nutrigenetika3
Kliento maitinimo priežiūra6
Tvari maisto gamyba ir darni aplinka3
Kliento aprūpinimo maistu praktika9
V semestras
Gydomoji mityba7
Pagyvenusių ir senų žmonių maitinimas3
Verslo organizavimas ir lyderystė5
Farmakologija dietetikoje6
Kliento valgiaraščio sudarymo praktika6
Laisvai pasirenkami dalykai 23
VI semestras
Sportuojančio žmogaus mityba3
Laisvai pasirenkami dalykai 33
Baigiamoji praktika12
Baigiamasis darbas12

Numatomi studijų rezultatai

Konkursinis balas

40%

Biologija

20%

Chemija arba matematika, arba informacinės technologijos arba fizika

20%

Bet kuris dalykas, nesutampantis su kitais konkursinio balo dalykais

20%

Lietuvių kalba ir literatūra

Praktikos

Dietetikos studijų programos studentai studijų metu atlieka:

Praktikoms skiriama 20 procentų studijų plane numatytos studijų dalykų apimties.

Visos praktikos atliekamos įmonėse, įstaigose, kuriose sudaroma galimybė įgyti praktinių įgūdžių realiose darbo vietose: asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančiose įstaigose (ligoninėse, sanatorijose, reabilitacijos centruose), ugdymo įstaigose, visuomenės sveikatos biuruose, slaugos ir globos namuose, sporto ir sveikatingumo centruose, viešojo maitinimo įmonėse.