╳
Studijų programos tikslas
Parengti maisto technologijų specialistus, turinčius žinių, praktinių gebėjimų ir įgūdžių, būtinų maisto produktų kokybės analizei, naujiems produktams kurti, maisto gamybos technologijoms projektuoti ir tobulinti, organizacinėms bei technologinėms problemoms spręsti.
╳
Praktikos
Praktikos pavadinimas | Veikla praktikų metu | Praktikos apimtis (kreditais) | Praktikos apimtis (procentais) | Praktikos trukmė (valandos) |
Pažintinė praktika | Praktikos metu studentai susipažins su maisto gamybos įmonėmis, jų veikla, maisto produktų gamybos technologiniais procesais, maisto gamybos įrengimais, žaliavų ir pagamintos produkcijos kokybės vertinimu, laikymo ir saugojimo sąlygomis, prevencinėmis maisto saugos sistemomis, įmonių sanitarija ir higiena, bei tobulinti bendruosius ir specialiuosius įgūdžius ir gebėjimus. | 6 | 15,0 | 720 |
Verslo praktika | Studentai praktikos metu imituos maisto gamybos sektoriuje veikiančios įmonės veiklą: organizuos, planuos ir kontroliuos įmonės ir jos padalinių darbą, rengs personalo, pirkimų, pardavimų dokumentus, organizuos darbą su klientais, valdys informacijos srautus, kurs naujus produktus, rengs pasiūlymus, ugdys gebėjimą taikyti bendravimo ir bendradarbiavimo, darbo komandoje įgūdžius. | 6 |
Maisto technologijų praktika | Maisto technologijų praktikoje studentai įgis praktinių įgūdžių organizuojant maisto produktų gamybą, įtvirtins žinias parenkant maisto produktų gamybos žaliavas ir medžiagas, susipažins su sanitarijos ir higienos reikalavimais maisto perdirbimo įmonėms ir personalui. Išmoks rengti gaminių technologinius dokumentus. Praktikos metu bus ugdomi gebėjimai įvertinti žaliavų ir gatavos produkcijos kokybę, vykdyti gamybos proceso kontrolę | 9 |
Maisto gamybos proceso tyrimo praktika | Maisto gamybos proceso tyrimo praktikoje studentams suteikiami praktiniai maisto produktų gamybos, maisto saugos sistemų taikymo ir produktų saugumo užtikrinimo įgūdžiai, susipažįstama su gamybos organizavimo metodais, analizuojama gamybinės įmonės struktūra, įmonės gaminių asortimentas, žaliavos, apibendrinamos įvairios maisto produktų gamybos technologijos, analizuojamos kokybės užtikrinimo priemonės, nagrinėjama gatavos produkcijos kokybės atitiktis standartų reikalavimams, taikomi įvairūs produkcijos kokybės vertinimo būdai. Praktikos metu studentai įgyja bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžių su kolegomis, tiekimo organizacijų atstovais, klientais. | 6 |
Baigiamoji praktika | Baigiamojoje praktikoje įtvirtinami maisto produktų gamybos procesų ir jiems naudojamų įrengimų parinkimo, produkcijos realizavimo, darbo su laboratorine įranga, kokybės kontrolės ir saugos teoriniai ir praktiniai įgūdžiai. Praktikos metu įvertinama įmonės verslo aplinka ir veiksniai, turintys įtakos sėkmingai jos veiklai, sukaupiamos praktinės žinios ir duomenys baigiamojo darbo rengimui. Atlikę baigiamąją praktiką studentai gebės apibūdinti maisto produktų gamybos būdus, technologinės įrangos parinkimo, išdėstymo, veikimo ir eksploatavimo principus; analizuos ir vertins maisto gamybos technologinius procesus; nustatys produkcijos realizavimo terminus ir sąlygas; taikys tarptautinius, Europos bei Lietuvos normatyvinius dokumentus, vertinant žaliavos, pusgaminių ir produkcijos kokybės rodiklius, maisto saugą ir maisto produktų gamybą; analizuos įmonės gaminių asortimentą, receptūras, ir kurs naujus maisto produktus bei juos įforminti pagal nustatytus reikalavimus; analizuos maisto gamybos įmonių struktūrą, patalpų išdėstymo reikalavimus, nubraižys gamybos patalpų planą, grafiškai pavaizduos produktų gamybos schemas; analizuos maisto įmonės ekonominius – finansinius rezultatus; saugiai dirbs su standartine laboratorine įranga ir parinks tinkamą įrangą ir priemones laboratoriniams tyrimams vykdyti; atliks pagrindinius mikrobiologinius bei maisto produktų sudėties tyrimus; dirbant su technologine įranga laikysis darbo saugos reikalavimų; parinks šiuolaikines maisto saugos sistemas bei įvertins įmonės sanitarinę būklę; nustatys gaminio svarbius valdymo taškus, identifikuos rizikos veiksnius bei pritaikys korekcijos priemones. | 9 | 5,0 | 240 |
Viso: | 33 | 20,0 | 960 |
Praktikos vietų pasirinkimas:
Studijuojantys praktikos vietą gali pasirinkti arba susirasti Klaipėdos mieste, Klaipėdos rajone, regione, gimtajame/gyvenamajame mieste ar gyvenvietėje, užsienio šalyje.
Baigiamosios praktikos atliekamos:
Žuvies perdirbimo, gamybos įmonės: UAB „Baltijos delikatesai”, UAB „Žuvita“, UAB „Orca Foods”, UAB „Ostsee Fisch Kretinga”, UAB „Reba”, UAB „Espersen Lietuva”, UAB „Norvelita”, UAB „Dauparų žuvis”, Vičiūnai Group ir kt.
Kavinės, klubai, barai, restoranai: UAB „Jūros aidas”, Unilever Lietuva, UAB „Skuodiškio užeiga”, UAB „Navalis”, UAB „Žibosa“ restoranas HBH Palanga, restoranas „Monai“, UAB „Rodilė”, UAB „Driopė ir kt.
Pieno produktų gamybos įmonės: AB „Klaipėdos pienas”, AB Šilutės Rambynas, AB Žemaitijos pienas, AB „Modest“, AB Kelmės pieninė ir kt.
Mėsos produktų gamybos įmonės: Klaipėdos mėsinė, UAB “Baltic Meat Trading”, UAB „Agrovet“ ir kt.
Konditerinių gaminių įmonės: UAB „Roshen“ LT, Saldainių fabrikas „Rūta“ir kt.
Kepyklos: UAB „Javinė“, UAB „Klaipėdos duona“, Ievos skanėstai ir kt.
Kitos maisto pramonės įmonės: UAB „Macorsus”, Klaipėdos rajono Gargždų vartotojų kooperatyvas, UAB „Zeelandia“, UAB „Rimi Lietuva”, Maxima LT, ir kt.