Pradinis Technologijų fakultetasMaisto technologijos

Maisto technologijos

Studijų krypčių grupė
Technologijų mokslai
Kvalifikacija
Technologijų mokslų profesinis bakalauras
Forma ir apimtis
Nuolatinė dieninė (3 metai), nuolatinė sesijinė (3 metai)
lietuvių
Studijų pakopa
Pirmosios pakopos studijos
Kaina mokslo metams
NL/D 3005 €
NL/S 3005 €
Programos kodas
6531FX002

Kodėl verta studijuoti šią specialybę?

Maisto technologijos yra maisto mokslo šaka, apimanti daugybę inovatyvių, technologinių, inžinerinių ir ekonominių sprendimų, kuriant ir gaminant maisto produktus. Maisto technologai ne tik geba kurti ir gaminti sveikus, saugius, maistingus maisto produktus, bet ir privalo turėti žinių, kaip apdoroti, konservuoti, fermentuoti, pakuoti, laikyti maistą, kad pagaminti produktai kuo ilgiau išlaikytų visas maistines savybes.

Maisto ir technologijų studijų programoje nuolat diegiamos mitybos inovacijos ir naujausios technologijos, kurios padeda gerinti maisto produktų sudėtį ir jų prieinamumą. Tai apima ir įprastų maisto produktų ir funkcionalių produktų kūrimą, pritaikytą individualiems mitybos poreikiams ir sveikatos tikslams. Ši programa skatina studentus kurti naujus maisto produktus ir technologijas, siekiant inovatyvaus požiūrio į mitybą.

Studentai, dirbdami laboratorijose, kuria naujus, nematytus rinkoje maisto produktus, tiria produktų sudėtį, eksperimentuoja su skonio, tekstūros, kvapo savybėmis.

Programos išskirtinumas

KVK Maisto technologijų studijų programa – vienintelė Vakarų Lietuvoje, rengianti maisto srities specialistus su aukštuoju išsilavinimu. Maisto technologijų studijų programoje didžiulis dėmesys skiriamas inovacijoms, naujausioms technologijoms, tvarumo aspektams, skatinant studentus mąstyti apie maisto gamybos poveikį aplinkai, socialinės atsakomybės klausimus ir etiškus verslo standartus.

KVK kviečia rinktis paklausias aukštojo mokslo studijas su daug praktikos

Studijų aplinka

  • Maisto ruošimo technologijų laboratorija
  • Mikrobiologijos laboratorija
  • Chemijos laboratorija
  • Maisto kokybės tyrimų laboratorija

Karjera

Dirbsite maisto technologais, gamybos vadovais, maisto gamybos meistrais, maisto saugos ir kokybės kontrolieriais bei vadovais, laboratorijų darbuotojais maisto gamybos bei maitinimo įmonėse.

Kontaktinis asmuo

Sigutė Ežerskienė Maisto technologijų ir mitybos katedros vedėja, lektorė

Daugiau programų

Domina
studijos?

Ačiū už susidomėjimą!

Mūsų atstovai su tavimi susisieks artimiausiu metu

Studijų programos tikslas

Parengti maisto technologijų specialistus, turinčius žinių, praktinių gebėjimų ir įgūdžių, būtinų maisto produktų kokybės analizei, naujiems produktams kurti, maisto gamybos technologijoms projektuoti ir tobulinti, organizacinėms bei technologinėms problemoms spręsti.

Dėstomi dalykai

DalykasECTS kreditai
I semestras
Profesinė užsienio kalba (anglų)

3

Profesinė komunikacija3
Matematika4
Bendroji chemija6
Įvadas į maisto technologijas5
Maisto ruošimo technologijų pagrindai6
Kompiuterinis informacijos valdymas

3

II semestras
Filosofija/Bendravimo psichologija

3

Aplinkos ir žmonių sauga3
Mikrobiologija ir sanitarija6
Fizikinė chemija3
Augalinio maisto technologijos ir įrengimai9
Pažintinė praktika6
III semestras
Augalinio maisto technologijos ir įrengimai

3

Mityba

3

Organinė chemija ir biochemijos pagrindai6
Taikomųjų tyrimų metodologija3
Vadybos pagrindai3
Gyvūninio maisto technologijos ir įrengimai6
Verslo praktika

6

IV semestras
Gyvūninio maisto technologijos ir įrengimai3
Maisto teisė3
Maisto chemija ir analizė6
Juslinė analizė3
Maisto kokybės ir saugos valdymas3
Laisvai pasirenkamas dalykas3
Maisto technologijų praktika9
V semestras
Maisto kokybės ir saugos valdymas6
Tvari maisto gamyba ir darni aplinka3
Maisto pramonės technologinių procesų inžinerija3
Maisto įmonių ekonomika6
Kompiuterinis projektavimas3
Laboratoriniai maisto tyrimai3
Maisto gamybos proceso tyrimo praktika6
VI semestras
Laboratoriniai maisto tyrimai3
Maisto gamybos procesų projektavimas3
Laisvai pasirenkamas dalykas3
Baigiamoji praktika9
Baigiamasis darbas12

Numatomi studijų rezultatai

Konkursinis balas

40%

Matematika

10%

Chemija arba fizika, arba biologija, arba informacinės technologijos, arba geografija, arba inžinerinės technologijos

30%

Bet kuris dalykas, nesutampantis su kitais konkursinio balo dalykais

20%

Lietuvių kalba ir literatūra

Praktikos

 

 

Praktikos pavadinimas

Veikla praktikų metuPraktikos apimtis (kreditais)Praktikos apimtis (procentais)Praktikos trukmė (valandos)
Pažintinė praktikaPraktikos metu studentai susipažins su maisto gamybos įmonėmis, jų veikla, maisto produktų gamybos technologiniais procesais, maisto gamybos įrengimais, žaliavų ir pagamintos produkcijos kokybės vertinimu, laikymo ir saugojimo sąlygomis, prevencinėmis maisto saugos sistemomis, įmonių sanitarija ir higiena, bei tobulinti bendruosius ir specialiuosius įgūdžius ir gebėjimus.615,0720
Verslo praktikaStudentai praktikos metu imituos maisto gamybos sektoriuje veikiančios įmonės veiklą: organizuos, planuos ir kontroliuos įmonės ir jos padalinių darbą, rengs personalo, pirkimų, pardavimų dokumentus, organizuos darbą su klientais, valdys informacijos srautus, kurs naujus produktus, rengs pasiūlymus, ugdys gebėjimą taikyti bendravimo ir bendradarbiavimo, darbo komandoje įgūdžius.6
Maisto technologijų  praktikaMaisto technologijų praktikoje studentai įgis praktinių įgūdžių organizuojant maisto produktų gamybą, įtvirtins žinias parenkant maisto produktų gamybos žaliavas ir medžiagas, susipažins su sanitarijos ir higienos reikalavimais maisto perdirbimo įmonėms ir personalui. Išmoks rengti gaminių technologinius dokumentus. Praktikos metu bus ugdomi gebėjimai įvertinti žaliavų ir gatavos produkcijos kokybę, vykdyti gamybos proceso kontrolę9
Maisto gamybos proceso tyrimo praktikaMaisto gamybos proceso tyrimo praktikoje studentams suteikiami praktiniai maisto produktų gamybos, maisto saugos sistemų taikymo ir produktų saugumo užtikrinimo įgūdžiai, susipažįstama su gamybos organizavimo metodais, analizuojama gamybinės įmonės struktūra, įmonės gaminių asortimentas, žaliavos, apibendrinamos įvairios maisto produktų gamybos technologijos, analizuojamos kokybės užtikrinimo priemonės, nagrinėjama gatavos produkcijos kokybės atitiktis standartų reikalavimams, taikomi įvairūs produkcijos kokybės vertinimo būdai. Praktikos metu studentai įgyja bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžių su kolegomis, tiekimo organizacijų atstovais, klientais.6
Baigiamoji praktikaBaigiamojoje praktikoje įtvirtinami maisto produktų gamybos procesų ir jiems naudojamų įrengimų parinkimo, produkcijos realizavimo, darbo su laboratorine įranga, kokybės kontrolės ir saugos teoriniai ir praktiniai įgūdžiai. Praktikos metu įvertinama įmonės verslo aplinka ir veiksniai, turintys įtakos sėkmingai jos veiklai, sukaupiamos praktinės žinios ir duomenys baigiamojo darbo rengimui. Atlikę baigiamąją praktiką studentai gebės apibūdinti maisto produktų gamybos būdus, technologinės įrangos parinkimo, išdėstymo, veikimo ir eksploatavimo principus; analizuos ir vertins maisto gamybos technologinius procesus; nustatys produkcijos realizavimo terminus ir sąlygas; taikys tarptautinius, Europos bei Lietuvos normatyvinius dokumentus, vertinant žaliavos, pusgaminių ir produkcijos kokybės rodiklius, maisto saugą ir maisto produktų gamybą; analizuos įmonės gaminių asortimentą, receptūras, ir kurs naujus maisto produktus bei juos įforminti pagal nustatytus reikalavimus; analizuos maisto gamybos įmonių struktūrą, patalpų išdėstymo reikalavimus, nubraižys gamybos patalpų planą, grafiškai pavaizduos produktų gamybos schemas; analizuos maisto įmonės ekonominius – finansinius rezultatus; saugiai dirbs su standartine laboratorine įranga ir parinks tinkamą įrangą ir priemones laboratoriniams tyrimams vykdyti; atliks pagrindinius mikrobiologinius bei maisto produktų sudėties tyrimus; dirbant su technologine įranga laikysis darbo saugos reikalavimų; parinks šiuolaikines maisto saugos sistemas bei įvertins įmonės sanitarinę būklę; nustatys gaminio svarbius valdymo taškus, identifikuos rizikos veiksnius bei pritaikys korekcijos priemones.95,0240

Viso:

3320,0960

 

Praktikos vietų pasirinkimas:

Studijuojantys praktikos vietą gali pasirinkti arba susirasti Klaipėdos mieste, Klaipėdos rajone, regione, gimtajame/gyvenamajame mieste ar gyvenvietėje, užsienio šalyje.

Baigiamosios praktikos atliekamos:

Žuvies perdirbimo, gamybos įmonės: UAB „Baltijos delikatesai”, UAB „Žuvita“, UAB „Orca Foods”, UAB „Ostsee Fisch Kretinga”, UAB „Reba”, UAB „Espersen Lietuva”, UAB „Norvelita”, UAB „Dauparų žuvis”, Vičiūnai Group ir kt.

Kavinės, klubai, barai, restoranai: UAB „Jūros aidas”, Unilever Lietuva, UAB „Skuodiškio užeiga”, UAB „Navalis”, UAB „Žibosa“ restoranas HBH Palanga, restoranas „Monai“, UAB „Rodilė”, UAB „Driopė ir kt.

Pieno produktų gamybos įmonės: AB „Klaipėdos pienas”, AB Šilutės Rambynas, AB Žemaitijos pienas, AB „Modest“, AB Kelmės pieninė ir kt.

Mėsos produktų gamybos įmonės: Klaipėdos mėsinė, UAB “Baltic Meat Trading”, UAB „Agrovet“ ir kt.

Konditerinių gaminių įmonės: UAB „Roshen“ LT, Saldainių fabrikas „Rūta“ir kt.

Kepyklos: UAB „Javinė“, UAB „Klaipėdos duona“, Ievos skanėstai ir kt.

Kitos maisto pramonės įmonės: UAB „Macorsus”, Klaipėdos rajono Gargždų vartotojų kooperatyvas, UAB „Zeelandia“,  UAB „Rimi Lietuva”, Maxima LT, ir kt.

Facebook Messenger